Parhaat joukkueet Liigassa

Finaalit ovat alkamassa, ja Tappara on juuri päihittänyt Lukon finaalipaikasta otellessa. Kumpikin ovat hyvin menestyneitä liigajoukkueita joilla on pitkät perinteet. Lukko joutuu ottelemaan pronssista SaiPan kanssa, ja Tappara ja Kärpät käyvät kamppailua kultamitalista. Kun luet tätä, kisa on varmaankin jo käyty. Huhtikuun loppuun mennessä viimeistään tämän vuoden Liigamestaruus on ratkottu.

Lukkoa vedonlyöjät suosivat hiukan paremmin kuin SaiPaa, mutta näkymät ovat melko tasaiset. Kultamitalin ottajaksi ennustellaan Kärppiä: Tappara saattaa olla terästä, kuten joukkueen tunnuslaulussa sanotaan, mutta ilmeisesti se voi olla myös hopeaa.

Tappara on kotoisin Tampereelta, kuten Ilves, ja pitkään nämä kaksi taistelivat melko tasaväkisinä varsinkin 1970-80 luvulla, jonka jälkeen Ilves nousi selvään johtoon. Viime vuodet Tappara on ollut Ilvestä edellä, mutta vanha kilpailija kotikaupungista on kuitenkin Liigassa, nyt lähellä hännänhuippua sijalla 11. Tapparan historia on ollut täynnä aaltoliikettä, lähes sen alkuvuosista: aluksi Tammerfors Bollklubben-nimellä toiminut seura muutti nimensä Tapparaksi vuonna 1955, kun TBK oli jo voittanut useita Suomen mestaruuksia. Tappara aloitti usealla pronssilla, sitten voitti kultaa, mutta kohta putosi alempaan divisioonaan. Seuraava mitalisateen kausi kohtasi 11 vuotta myöhemmin, ja Tappara voitti 14:sta ottelusta kahdeksan vuosina 1974-1988, mukaan lukien kolme perättäistä kultaa ajanjakson lopussa. Sen jälkeen alkoi julma alamäki, ja takaisin palkintopalleille joukkue palasi vasta uudella vuosituhannella, voittaen hopeaa 2001. Kultaa Tappara on viimeksi saanut vuonna 2003, mutta joukkue on kuitenkin ollut Liigan kärjen tuntumassa.

Jokereiden oletettiin pyristelevän viimeisessä liigataistelussaan kärkeen, olisihan huipulla hyvä lopettaa – tai Jokerien tapauksessa siirtyä rajan taakse. Siis itärajan. Jos joku on asunut pullossa viime vuoden, niin voimme paljastaa että Jokerit siirtyy ensi kaudella Kontinental Hockey Liigaan, johon kuuluu Keski- ja Itä-Euroopan huippuja. Helsinkiläinen Jokerit on kaikkien aikojen parhaiten menestynyt jääkiekkojoukkue lajin historiassa Suomessa, ja onkin yllättävää että se päätyi sarjataulukon puoliväliin, seitsemänneksi.

Oulun Kärpät on Liigan pohjoisin joukkue, ja silläkin on takanaan loistava ura, ja varmasti myös edessä. Vuonna 1946 perustettu joukkue otti seitsemän mitalia peräkkäisinä vuosina – Liigan ennätys – 2000-luvun mittaan, oltuaan sitä ennen melko mitäänsanomaton joukkue.