Parhaat kesätreenilajit

Monet lajit soveltuvat harrastettaviksi vain kesäaikaan. Talvella notkuvat kinokset estävät pyöräilyn, ja keväällä vain harva uskaltautuu juoksemaan liukkaille pururadoille. Syksyllä pimeys saattaa tehdä olon täysin veteläksi, eikä treenaamisesta täten tule mitään. Kesällä kaikki tuntuu helpommalta – ulos lähteäkseen ei tarvitse pukeutua kymmenien vaatekerroksien alle, ja harrastettavien lajien määrä nousee nopeasti. Kesällä voi hypätä huoletta pyörän kyytiin ja polkaista vaikka rannalle uimaan!

Kesällä jääkiekonpelaajankin liikuntalaji on pyöräily. Pyörällä pääsee nopeasti paikasta toiseen, ja sen tuoma rytmi ja vauhti rauhoittaa mieltä. Kymmenen minuutin pyöräilyn jälkeen kehon stressihormonien, eli kortisolin ja adrenaliinin, tasot ovat laskeneet huomattavasti, ja olo tuntuu raukealta. Stressitasojen laskiessa hyvä olo lisääntyy, kun kehon mielihyvähormonit, serotoniini ja dopamiini, lähtevät kovaan nousuun. Aurinkoisella ja lämpimällä säällä pyöräily kuluttaa paljon kaloreita, ja se sopii siksi loistavasti myös laihduttajalle.

Pyöräily on varsinaista hikiliikuntaa, joka on helppo yhdistää esimerkiksi kuntopiiriin. Yksinkertaisimmillaan kuntopiiri voi olla vaikka punnerruksia ja kehonpainokyykkyjä, ja siihen saa helposti lisätempoa esimerkiksi pikapyöräilyllä. Kuntopiiri kannattaa aloittaa lihaskunnolla ja päättää kunnon pyöräilyspurttiin. Näin viimeisetkin energian rippeet saa hyödynnettyä kunnolla, ja olo treenin jälkeen tuntuu erityisen raukealta! Jos treenin tekee vielä lähellä rantaa, sen jälkeen voi käydä pulahtamassa virkistävään veteen.

Kesällä kannattaa ehdottomasti hyödyntää vesistöjen lämpeneminen, avantouinti kun ei edelleenkään ole kaikkien suosikkiharrastus. Monilla rannoilla voi kätevästi hypätä veteen laiturin nokasta ja uida kauimmalle poijulle, levähtää siellä hetken ja uida takaisin. Uinti on loistava tapa karistaa kuuman kesäpäivän hiet niskasta ja rentoutua hetki viileässä vedessä. Halutessaan uimalla voi kuitenkin saada sykkeen korkeaksi ja polttaa huimasti kaloreita, joten se sopii kaiken tasoisille liikkujille.

Kaikista helpoin kesäliikuntalaji on tietenkin juoksu. Riittää, että laittaa hyvät kengät jalkaan ja pinkaisee lähimmälle pururadalle tai vaihtoehtoisesti vaikka kaupungin asfalttiteille. Juoksemalla saa takuuvarmasti hien pintaan, ja mikä parasta, pääsee nauttimaan kauniista ulkoilmasta. Vihreinä kukoistavissa metsissä on helppo hengittää, ja kunnon nousemisen lisäksi myös mieli lepää. Kesällä ulkona liikkumisesta saa hyvän olon lisäksi pintaansa myös pienen rusketuksen. Varusteet niskaan ja ulos!